Konserttipaikat
Varkauden KesäKlassinen -festivaali on "musiikillinen turistikierros" Varkaudessa. Vuodesta 2017 lähtien olemme järjestäneet konsertteja vaihtuvissa tiloissa Varkauden alueella. Musiikki on täyttänyt kymmeniä eri tiloja vuosien aikana! Alla voit lukea historiatietoja tämän vuoden konserttikohteista. Meillä on useita konsertteja myös Vanhan Varkauden kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella.
"Vanha Varkaus-alue on Varkauden historian ydinalueita, kaupungin teollinen historia elää Vanhan Varkauden kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa. Alueen yhdistää Ahlströminkatu, joka halkaisee runsaan kilometrin matkalla kolme Valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä (RKY-alue), Tehtaan puutaloalueen, Varkauden puunjalostustehtaat, sekä Päiviönsaaren vanhan keskustan."
-Varkauden museot
Warkaus-sali
Hotel Oscar (ent. Varkauden Keskushotelli) aloitti toimintansa Pirtinniemellä 1920-luvun puolimaissa, kun kauppias Matti Tolvanen korotti liikerakennustaan, nykyistä H.S. Pitkäsen koneliikkeen taloa, ja lähes välittömästi korotuksen jälkeen muutti pois paikkakunnalta. Talon ostivat tällöin Holopaisen veljekset, jotka avasivat hotellin rakennuksen toisessa päässä. Kun hotellin uusi rakennus valmistui Päiviönsaarelle 1930-luvulla, hallitsi se nelikerroksisena saaren pienimittakaavaista katukuvaa. Hotellia jatkettiin 1940-luvun alussa ns. matkustajaosalla, arkkitehtina oli tässäkin hotellin suunnittelija Jaakko Tähtinen.
Nykyinen Hotelli Oscar rakennettiin Keskushotellin rakennuksen viereen 1980-luvulla, sen yhteyteen valmistui Varkauden kongressi- ja tapahtumakeskus Warkaus-Sali vuonna 1990. Keskushotellin ja Hotelli Oscarin tilat ja toiminnot ja viimein omistuskin yhdistyivät 1990-luvun kuluessa. Nykyään Hotelli Oscarin yhteydessä toimii Oscar's Bar & Dinner sekä Oscar's Pub. Hotellin toimintoihin kuuluu myös Warkaus-Salin tapahtumat.
Hotel Oscarista saa festivaalin ajaksi laadukasta majoitusta hyvään hintaan. Oheisissa linkeissä lisätietoa palveluista.
Kauppatori 6, 78250 Varkaus
https://www.hoteloscar.fi/kokoustilat/warkaus-sali/
Kotiseutukeskus Tyyskä
Tyyskä, rakennukset ja pihapiiri, on Varkauden kaupunkialueen vanhin säilynyt pihapiiri. Ruukinpatruuna Wahl rakennutti talot Joroisten piirilääkäri ja tehtaan lääkäri Sannfried Hällströmille 1858. Sannfrid ja hänen vaimonsa Anna saivat neljä poikaa, joista vanhin ja nuorin selvisivät aikuisikään.
"Jo ylioppilasvuosinaan Sannfrid Hällström harrasti innokkaasti soittoa ja laulua, ollen jäsenenä Fredrik Paciuksen johtamassa orkesterissa ja kuorossa 1840-luvulla. Akateem. lauluseuraan hän liittyi 2. tenorina 1845. Hän opiskeli pianonsoittoa ja oli tunnettu etevänä säestäjänä ja yhteissoittajana. Orkesterissa hän soitti selloa ja joskus huilua. Vanhanakin hän otti osaa nuorten soitto- ja lauluharrastuksiin." (A.J. Hällström 1941 Hällström-suku). Sannfrid oli soittamassa selloa Kumlahden kentällä, kun Maamme-laulu esitettiin Paciuksen sävelmään ensimmäisen kerran. Tyyskässä on vanha puinen sellokotelo, jonka suku on seuralle lahjoittanut.Vaimonsa Anna oli myös hyvin musikaalinen. Hän soitti pianoa ja opettikin sen soittamista.
Edellä siteeratun tekstin kirjoittaja on heidän nuorin poikansa, Hannes, joka kirjoittaa myös: "Sannfrid ja Anna Hällströmin koti Varkaudessa oli 30 vuoden aikana paikkakunnan keskeisimpiä, jossa soittoa ja laulua harrastettiin ja kaikille kansansivistyspyrkimyksille annettiin tukea ja kannatusta."
Lisätietoja osoitteesta: Warkaus-seura ry - Kotiseutukeskus Tyyskä
Wredenkatu 4, Varkaus
Kinkamon Aalto
Kinkamon Aalto sijaitsee noin 9 km Varkauden keskustasta vetten äärellä mäntymetsän katveessa. Tarjoamme vieraillemme elämyksiä ja kokemuksia ainutlaatuisessa historiallisesti ja kulttuurillisesti arvokkaassa miljöössä.
Kinkamo on pala Varkauden teollisuuden historiaa ja kiehtovia tarinoita. Vuonna 1939 valmistuneen Kinkamon päärakennuksen on suunnitellut Alvar Aallon toimisto alun alkaen A. Ahlström Oy:n virkamiesten viikonloppumajaksi. Kinkamossa arkkitehtipariskunta leikitteli harvinaisella tavalla historiallisilla motiiveilla. Talonpoikainen asumisperinne näkyy niin alun perin avoimissa makuualkoveissa, kuin salin pitkässä pöydässä sen seinäpenkkineen. Salin kalusteissa yhdistyy harvinaisesti ajan funktionalismi keskiaikaan viittaaviin mielikuviin. Päärakennuksen alkuperäinen kalustus sekä valaisimet ovat Aino Aallon suunnittelemia ja osa kalusteista löytyy tiettävästi vain Kinkamosta.
Aiemmin yleisölle suljettuna ollut Kinkamo on nyt kaikille avoinna. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan suomalaisen arkkitehtuurin historiaan ja Kinkamon Aaltoon!
Kinkamon Aallon Kesäkahvila avataan 5.6.2023. Kahvila palvelee kesäkuussa maanantaista torstaihin klo 12-18
Kinkamontie 114, 78310 Varkaus
Varkauden museokeskus Konsti
Varkauden museokeskus Konsti sijaitsee entisellä Tehtaan koululla. Tehtaan koulu on arkkitehti Karl Lindahlin suunnittelema 100-vuotias arvorakennus.
Museokeskus Konsti on kulttuurin monitoimitalo, joka esittelee varkautelaista teollisuutta, kulttuuria ja taidetta vaalien yhteisönsä osallisuutta kulttuuriperintöönsä. Konstissa on tilaa koko yhteisölle, yhdistyksistä ja yrityksistä yksityishenkilöihin – meiltä löydät mukavat tilat niin juhlille, kokouksille kuin tapahtumillekin!
Suurten rakennusvuosien ja lisääntyneen lapsimäärän myötä Päiviönsaarella sijainnut vanha koulu- ja kirkkorakennus jäi liian pieneksi. Tehtaan koulu sai uuden arkkitehti Karl Lindahlin suunnitteleman rakennuksen vuonna 1924. Tässä yhteydessä ruukinsaarnaajan ja johtajaopettajan tehtävät erotettiin toisistaan. Tehtaan koulun johtajaopettajaksi tuli Kalle Kuosa, joka toimi johtajaopettajana aina vuoteen 1952 saakka.
Pian uusi koulutalokin jäi liian pieneksi ja rakennusta laajennettiin molempiin suuntiin identtisillä lisäsiivillä. Rakennus sai nykyisen E-pohjakaavan mallin vuonna 1930 ja kolminkertaisesti lisää tilaa. Koulutalon laajennus tuli tarpeeseen, sillä koulun oppilasmäärä nousi kovaa vauhtia. Parhaimmillaan koulussa oli yli 800 oppilasta suurten ikäluokkien ollessa kansakouluiässä sotien jälkeen. Sotien aikaan rakennuksessa majoitettiin sotilaita ja siellä toimi sotilassairaala, jonka muistolaatta sijaitsee koulun juhlasalissa.
Jatko-opetus aloitettiin Tehtaan kansakoulussa vuonna 1926. Tehtaan koulu oli kymmenisen vuotta ainoa koulu, jossa Varkauden alueella annettiin jatko-opetusta. Suuresta oppilasmäärästä huolimatta koulun tiloja jaettiin jatkokoulun lisäksi yhteislyseon ja keskikoulun kanssa. Jatkokoulun toiminta päättyi kansalaiskoulujärjestelmään siirryttäessä, kun toiminta keskitettiin Kuoppakankaan ja Könönpellon kouluihin. Peruskoulujärjestelmään siirryttäessä Tehtaan koulun toiminta jatkui peruskoulun ala-asteena.
Vuodesta 1994 koulurakennuksen yläkerta on toiminut Varkauden museon työtiloina. Koulun oppilasmäärä pieneni 1990-luvulle tultaessa, ja sen toiminta lakkautettiin vuonna 2005. Siitä lähtien rakennuksessa on suurimpina toimijoina olleet Varkauden museot ja Soisalo-opisto. Tehtaan koulu avautui rakennuksen satavuotisjuhlaan 2024.
Varkauden museokeskus Konsti | Varkaus
Satakunnankatu 1, Varkaus
Ravintola Kaks Ruusua
Historiaa: Walterinpuistoa ympäröivistä rakennuksista toteutui vain yksi eli Thomén veljesten suunnittelema ja tehtaan rakennuttama kansankeittiö, johon tuli puunjalostusteollisuuden työntekijöiden ruokala, kahvio, leipomo ja sikala. Rakennus valmistui vuonna 1913.
Työmaahuollon ruokalaan mentiin sisään pääovesta. Sali oli suuri, peräseinällä oli pitkä tiski ja luukku keittiöön. Keittiön perällä oli emännän pieni toimistohuone. Työmaahuollossa tarjottiin lounasta tehtaan työntekijöille, mutta myös muille varkautelaisille. Iltaisin ja viikonloppuisin tilan voi varata juhlia varten. Työmaahuollon keittiössä valmistettiin ruuat myös Seuratalolla järjestettyihin ja usein myös Kinkamoon. Suuri osa henkilökunnasta asui rakennuksessa, henkilökunnan asuntoihin sisäänkäynti oli rakennuksen sivustalta.
Rakennuksen yläkerrassa sijaitsi Teollisuustoimihenkilökerhon huoneet, kaksi suurta huonetta ja kabinetit. Lisäksi tilaa vuokrattiin juhlia varten, kuten alakertaakin. Yläkerrassa toimi myös kauppalan kirjasto. Työmaahuollon rakennuksessa aloitti toimintansa myös Varkauden yhteiskoulu vuonna 1919, ennen kuin sen oma rakennus valmistui vuonna 1921. Sodan aikana rakennuksessa toimi Lottakahvila.
1990-luvulla muutettiin toimisto- ja työtiloiksi ja siinä toimi muun muassa PulpExpert Oy. Vuonna 2006 rakennus siirtyi yksityisomistukseen ja siinä aloitti toimintansa Ravintola Kaks Ruusua.
Kansankeittiön viereen rakennettiin vuonna 1935 Teollisuuskoulun ja ammattikoulun talo. Walter Ahlströmin Teollisuuskoulun Warkauden tehtaan ammattikoulun toiminta aloitettiin 22.1.1935. Vuonna 1941 Teollisuuskoulu muutti nimensä Walter Ahlströmin teknilliseksi kouluksi. Vuodesta 1942 rakennuksessa toimi myös Varkauden tehtaiden yleinen ammattikoulu, jonka opetus suunnattiin tehtaalla työskenteleville nuorille, jotka halusivat oppisopimuksen kautta saada ammattipätevyyden. Rakennuksessa toimi myös oppilaskoti, jossa asuivat kaikki ammattikoulun oppilaat. Myöhemmin koulusiipi siirtyi kaupungin omistukseen ja muutettiin Kotiteollisuuskouluksi, joka sittemmin tunnettiin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen nimellä. Tyyliltään rakennus heijastelee vielä klassismia. Kuten Kahden Ruusun ravintola, myös tämä siipiosa on nykyisin yksityisomistuksessa.
Lähde: Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin, Varkauden museot 2019
Lisätietoja: Ravintola Kaks Ruusua
Ahlströminkatu 25, 78250 Varkaus
Kangaslammin kirkko
Kangaslammin entinen kirkko paloi vuonna 1972. Uusi kirkko rakennettiin samalle paikalle, ja se vihittiin käyttöön helluntaina 1973. Kirkon 50-vuotisjuhlia vietetään helluntaina 2023.
Kirkon on suunnitellut kuopiolainen arkkitehti Kaj Michael. Kirkkosalissa on pienoismalli entisestä puukirkosta. Kirkon alttarilla on Teuvo Tikkasen tekemät kolme naularistiä. Ne on tehty entisen kirkon isoista nauloista.
Kirkon alttariveistoksen Elämän puut on tehnyt kuvanveistäjä Eeva Ryynänen, joka on lisäksi tehnyt seurakuntasalin seinällä olevan teoksen Enkelin siipi.
Kirkkosalissa oleva kastemalja on tehty entisen kirkon kivijalasta. Alttarin tekstiilit on suunnitellut ja valmistanut Leena Mäki-Patola. Kirkon punaisiin tuoleihin sointuvan kauniin vihkiryijyn on lahjoittanut maa- ja kotitalousnaiset.
Kirkon 8-äänikertaiset urut ovat Kangasalan urkutehtaan tekemät. Lisäksi kirkkosalista löytyy muistotaulu sodissa vuosina 1939-1945
kaatuneiden ja kentälle jääneiden muistoksi. Se julkistettiin kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2012. Kirkon tilat uusittiin vuonna 1990. Silloin rakennettiin virasto, ryhmähuone ja alakerran nuorisotilat sekä suurennettiin keittiötä.
Nykyisellään tilat ovat valoisat ja viihtyisät.
Kirkossa on paikkoja noin 90 henkilölle. Lisäksi kahvion puolelle mahtuu noin 30 henkilöä.
Kangaslampi - Varkauden seurakunta
Asematie 1, 79480 Kangaslampi
Soisalo-opisto
Varkauden työväenopiston ensimmäinen toimintakausi alkoi vuonna 1919, mutta loppui jo kolme vuotta myöhemmin. Uudelleen opistotyö saatiin käyntiin vuonna 1931, kun vuonna 1929 perustettu Varkauden kauppala otti toiminnasta vetovastuun. Opiston toiminnan laajentuessa alkoivat kansakoulun ja työväentalon tilat käydä riittämättömiksi ja 1936 tehtiin päätös uuden opistotalon rakentamisesta. Rakennus valmistui vuoden 1940 lokakuussa. Vuonna 1960 rakennusta korotettiin yhdellä asuinkerroksella. 1970-luvulla asuinkerroksia on muutettu luokkahuoneiksi.
Rakennuksessa toimi kaupungin kirjasto vuoteen 1969 saakka. Sen jälkeen näissä tiloissa toimi vuoteen 1983 asti musiikkikoulu, jonka jälkeen koulu sai omat tilat Päiviönsaaren entisestä
postirakennuksesta. Sen jälkeen musiikkikoulun tilat muutettiin luokkahuoneiksi. Musiikkiopisto muutti takaisin opistotaloon 2000-luvun alkupuolella ja toimii nykyään osin Nuorten Talolla ja osin opistotalossa.
Vuonna 1991 peruskorjauksen yhteydessä rakennuksen julkisivuun tehtiin Hannu Lukinin suunnittelema seinämaalaus. Sisätiloissa tehtiin samana vuonna paljon muutoksia: ensimmäiseen kerrokseen tehtiin entiseen aulaan kahvio, entinen talonmiehen asunto muutettiin toimistotiloiksi. Toiseen kerrokseen rakennettiin saliin uusi näyttämö.
Opistotalon vieressä on sijainnut kansanlaulaja Kreeta Haapasalon mökki. Haapasalo asui lapsineen varkaudessa noin vuosina 1875-1897. Vuonna 1885 professori Ilmari Krohn haastatteli häntä ja keräsi muistiin mm. Kanteleeni-laulun. Mökkiä kutsuttiin nimellä Kumpula. Rakennus purettiin 1960-luvulla ja sen paikalla sijaitsee muistolaatta.
Taipaleentie 24, Varkaus
Lähde: Varkauden museot
Rauhalan kartano
Rauhalan kartano on Varkaudessa Pussilanjoen kylässä.
Rauhalan kartano on Varkauden kaupungin vanhimpia säilyneitä rakennuksia. Rauhalan tila on Lumiala/Lundson suvun hallinnassa jo kuudennessa polvessa.
Rauhalan tilan osti Lundsonien/Lumialan suvulle vuonna 1880 Varkauden tehtaanhoitajaksi valittu ANDERS EDVARD LUNDSON (1825-1887) Leppävirralta. Anders Edvard Lundson toimi Leppävirran kanttorina ennen Varkauden ruukinhoitajaksi valintaansa.
Vuonna 1876 Paul Wahl & Co siirrätti Terijoelta Varkauteen huvilan "Villan" ruukinpatruuna Lundsonin asunnoksi.
Ruukinpatruuna Anders Edvard Lundson suunnitteli ja rakennutti Rauhalan kartanon ja sen pihapiirin. Rauhalan päärakennus on valmistunut 1890 loppuun... lisää
Varkauden pääkirkko
Varkauden pääkirkko löytyy keskustan tuntumasta. Arkkitehti Martti Paalasen suunnitteleman Varkauden pääkirkon kellotapuli on 35 metriä korkea, arvokas ja koruttoman yksinkertainen. Kirkkolaiva on 17 metriä korkea, 45 metriä pitkä ja kohti kuoria porrasmaisesti kapeneva. Katto muodostuu seitsemästä poikkiholvista. Betonista valettu saarnastuoli on koristettu T. J. Korven puuveistoksin.
Kirkon merkittävin taideteos on professori Lennart Segerstrålen vuosina 1953-1954 maalaama alttarifresko Tulkoon Sinun valtakuntasi. Sen pinta-ala on 240 neliömetriä, ja sitä pidetään Pohjoismaiden suurimpana alttarifreskona.
Kirkon eteisessä on kahdeksankulmainen arkkitehti Paalasen suunnittelema ja Y. Forsströmin valmistama lasimaalaus Emmauksen tiellä. Muistotaulu sodissa vuosina 1939-1945 kaatuneiden ja kentälle jääneiden muistoksi julkistettiin kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2012.
Varkauden pääkirkon vihkiäisjuhlaa vietettiin 5.11.1939.
Lisätietoja osoitteesta: https://www.varkaudenseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/paakirkko
1, Savontie, 78300 Varkaus
Harjurannan kylätupa
Kylätupa on kohtaamis- ja tapahtumapaikka Harjurannan kauniissa kylässä. Lisätietoja:
Kylätupa (harjuranta.blogspot.com)
Harjurannantie 588, Varkaus
Kuoppakankaan seurakuntakeskus
Vuonna 1964 valmistunut, arkkitehti Korppi-Tommolan suunnittelema rakennus elää tänä päivänä vilkasta seurakuntaelämää. Seurakuntakeskuksessa on kaksi salia, kirkkosali ja seurakuntasali.
Kuoppakangas - Varkauden seurakunta
Kuoppakankaankatu 11, 78200 Varkaus
Taideniitty
Vanhan Varkauden idyllisessä puutalokorttelissa toimiva taiteilijatalo Taideniitty on taiteilijoiden ja vierailijoiden elämyksellinen kohtaamispaikka. 107-vuotiaasta "Niittylä II:sta" entisestä työläistalosta on kehitynyt oikea pieni taiteilijatalo ja kulttuurikeskus. Talossamme on taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia ympäri vuoden.Talossa toimii taidekahvila - tapahtumissa, joulukautena ja kesällä Fifty-Fifty Café Niittylä avautuu ja silloin tarjolla on maineikkaita vohveleita ja kakkuja. Itseleivotut herkut voit nautia kauniisti sisustetussa kahvilassa tai sisäpihan viihtyisässä puutarhassa. Lapsille kesällä pihapiiristä löytyy Vanhan Varkauden kepparitalli ja esterata. 750 m2 kokoisessa rakennuksessa on kausikahvila, galleria, 2 taiteilija-ateljeeta, taiteilijakoteja, kansainvälistä residenssitoimintaa/2 taiteilijaresidenssiä, yhteisateljee. Yhteisateljeesta löytyy mm. taidegrafiikan prässi ja välineistöä sekä maalaustelineitä. Taideniitystä löytyy myös ihastuttavat ja persoonalliset majoitustilat; residenssi Aurinko ja residenssi Niitty."Kaiken kokeneille" elämysmatkailijoille paikka tarjoaa aitoa pikkukaupungin charmia.Lämpimästi tervetuloa Vanhaan Varkauteen!
Majoitus Kesäkahvila | Taideniitty | Varkaus
Kissakoskenkatu 6, 78300 Vanha Varkaus